Cloud nije granica, granica je nebo!

Microsoft Dynamics NAV u Cloud-u ili lokalna instalacija?

 

Postoji mnogo izbora za način implementacije kad razmišljate o uvođenju  prograskog rješenja za vaš Microsoft Dynamics NAV; preći na Cloud ili ostati na lokalnom serveru?
Osnovna razlika između ovih opcija je jednostavna: Cloud ERP je obezbeđen kao usluga, sa softverom, bazom podataka i ostalim pratečim uslugama internet konekcije na Cloud.
Lokalno instaliran ERP rešenje je instalirano  na sistemu vaše tvrtke, i najčešće njime upravlja vaš IT sektor, na vašem serveru.

Kako da izaberete između Cloud-a i lokalne instalcije?

Šta najbolje odgovara vašoj organizaciji?

Ovaj zapis ima za cilj, da vam pomogne tako što će objasniti najvažnije aspekte donošenja odluke između Cloud i lokalne instalacije.
SaaSplaza je identifikovala sedam ključnih faktora za poslovanje da razmotrite, kada je u pitanju donošenje odluke. To su:

1.Produženje rada

2.Trošak

3.Fleksibilnost

4.Dostupnost

5. Ažuriranja / nadogradnje

6.Vrijeme produktivnosti

7.Zaštita podataka

Molim obratite pažnju; ova lista nije u bilo kom redosledu prioriteta!

1.Produženje rada

ERP je skup kritičkih poslovnih aplikacija koje bi morale biti “Always On”. Da li vam vaš IT tim garantuje minimalni nivo dostupnosti sistema za lokalno instalirane aplikacije, u svim vašim uredima i za suradnike od kuće?
SaaSplaza ima SLA koji garantuje minimum 99.9 % uptime na nivou aplikacije. Kada kažemo “na nivou aplikacije “, što mislimo? Za nas mogućnost rada znači, da jer sustav dostupan i aplikacija koju vaši suradnici trebaju, da budu produktivni.
To ne znači samo, da serveri – infrastruktura, na kojoj je instalarana vaše aplikacije – ispravno funkcionira. To znači, da ljudi mogu raditi svoj posao na poslovnom sustavu, kojeg pružate za njih.

To je značajna razlika u nivou usluga i SaaSplaza finansijski garantuje dostupnost servera 99,9%. vrijemena

2. Trošak

Lokalna implementacija često zahteva velike izdatke unapred za kupovinu licence softvera i za nadogradnju sistema hardvera. U mnogim slučajevima, vaš IT tim će trebati dosta vremena i resursa za primenu sistema i da postavi tako, da sustav radi.
Tu se isto tako mogu povećati troškovi za zapošljavanje i obuku za vaš IT tim, tako da bi oni mogli upravljati sadašnjim sistemom i pripremat se za buduće promije.
Troškovi Cloud NAV sa SaaSplaza su mnogo manji jer:
– Cloud ima različite ekonomske skale, koji stvaraju uštede u na optimalan nivo kvaliteta
– Ove prednosti troškova donose direktno korisnicima, obezbeđujući niske, predvidljive cene
– Cloud sistemi imaju duži životni vek u odnosu na lokalno
– Cloud sistemi su lakši za održavanje, ažuriranje i integrisanje sa drugim sistemima, osigurava povećanje produktivnosti – ne smanjuje – kao sistemi sazrevaju.

SaaSplaza nudi predvidive, redovne mesečne naknade koje obuhvataju:
– Raspoređivanje, upravljanje i održavanje kako bi osigurali svoj sistem, da radi na optimalnom nivoju
– Održavanje poverljivosti, integriteta i dostupnosti vaših podataka
– Brže vrijeme za produktivnost za vaš sistem i prilagođavanja koja teću glatko

Radeći sa nama, postojeći IT resurs može da primeni svoje vreme za inovacije i poboljša  posla – a ne na održavanju.
Cloud, nakon ikakvih početnih troškova projekta ili implementacije, može se tretirati kao predvidljiv operativni trošak.  
Cloud implementacije imaju duži vek trajanja nego lokalne instalacije, jer hardver ne zastareva ili neonesposobljava rad softvera. Softver je takođe lakše ažurirati i upravljati u Cloud-u .
Troškovi licenciranja se takođe sve više pomeraju na model licenciranja za pretplatu, gde možete brzo da kontrolišete svoj stvarni broj korisnika i platite za njih na mesečnom nivou, a ne u unapred kupljenim licencama.
Naravno, za mala preduzeća, koja nemaju IT resursa puno radno vrijeme imaju veću potebu po cloud rješenjima.
U većini slučajeva, Cloud će biti jeftiniji sveukupno i Cloud nudi mogučnost boljim rezultatima tvrtke.

3. Fleksibilnost

Sa instalacijom lokalno, skaliranje korisnicima često znači ulaganje u dodatni hardver i internet komunikacije. Cloud je daleko fleksibilniji i sposoban za širenje gore – dole – prema vašim zahtjevima.
Na primer, ako imate povećane periodične zahteve za izvjšćavanjem, akvizirate kompanije, otvarate ili spajate filijale, menjate strukturu posla ili su vam potrebni radnici na određeno vrijeme.
Za infrastrukturu Public Cloud-a, kao što je Microsoft Azure, potreban vam je Cloud Services Provider, kao što je  SaaSplaza, koji može da optimizuje vaše troškove tako što će osloboditi resurse u trenutku kada za njima ne postoji potreba.
Isto tako, kad vam trebaju bolje performanse, na primer u vašem računovodstvu na kraju mjeseca ili godine, Cloud može da obezbedi dodatna sredstva za rukovanje i povećane potražnje dostupne su koliko god je potrebno.

4. Pristupačnost

Podrazumevano, Cloud znači “podaci bilo gde, bilo kada”, tako da ako želite da obezbedite bolji pristup, fleksibilnost, produktivnost i mobilnost za vaše osoblje, na svim uređajima, onda je Cloud za vas. Tako je ovo riješenje odlično za tvrtke, koje rade na više lokaicja, koje imaju putnike van firme ili van zemlje. 

5. Ažuriranja / nadogradnje 

Microsoft Dynamics NAV se redovno ažurira ili nadograđuje. Ako ste na novijim verzijama Dynamics Cloud rešenja, onda nova izdanja možete brzo instalirati bez prekida rada. Tako da uvijek koristite najnoviju verziju svog ERP sustava, ako je to ono što vaša organizacija zahteva.

6. Vrijeme produktivnosti

Cloud ERP, u zavisnosti od nivoa i složenosti prilagođavanja, može da je spreman za rad za kraće vrijeme, nego većina lokalnih ERP instalacija, posebno za filijale ili geografski raširene organizacije.

7. Zaštita

Za mnoge organizacije razmatranje prelaska na Cloud, bezbednost je glavni problem. Mi mnogo govorimo o bezbednosti i to sa pravom. Poverljivost. Privatnost. Integritet podataka i dostupnost. Povjerenje.
Sigurnost je prilično velika riječ. Za sve vruće teme o tome, da li je ili ne Cloud bezbedan, činjenica je, da je Cloud barem bezbedan u glavnom kao lokalno instalirana rešenja. I u većini slučajeva, sigurnije. Zašto: Lokalno nemate mogućnosti uložiti u bezbednost tako veliki novac kao to ulažu veliki sistemi. Lokalno može doći do krađe opreme, može doći do poplave požara ili slično. Sve to na Cloudu nije moguće. Može se desit da vam ne radi dobro backup i to se na cloudu ne može desit, kod vas može nestati struje, može doći do ispada interneta,… Na Cloudu se sve to ne dešava.

Mi vodimo računa o bezbednosti na četiri fronta:

I. Bezbednost u Cloud-u kroz usaglašenost procesa

Zašto je Cloud bezbedan izbor? Delimično zbog toga, što su regulacioni sistemi postavljeni, da osiguraju sigurnost i bezbednost, kao što su sertifikati SSAE-16 Type II i ISAE-3402 Type II, koje SaaSplaza poseduje. Svake godine SaaSplaza je nezavisno akreditovan od strane PWC za ove sertifikate, a sigurnost podataka je primarni kriterijum ovih akreditacija.
SaaSplaza poseduje oba sertifikata zato što je SSAE16 standard za “atestiranje”  a ISAE 3402 je standard za “osiguranje”. Iako su standardi tehnički različiti, oba zahtevaju da SaaSplaza obezbedi puno otkrivanje sistema i procesa, sa pratećom dokumentacijom.

II. Bezbednost u Cloud-u kroz redudantnost

Još jedan razlog, zbog koga bezbednost u Cloud-u pobeđuje rešenja na lokaciji korisnika, je značajan benefit koji Cloud platforme poseduju – oporavak podataka i redudantnost. Postavite vaše podatke u Cloud, koji je bekapovan i sačuvan bezbedno, često na više mesta. Međutim, ako je nešto sačuvano na lokaciji korisnika, u slučaju nekog neželjenog događaja može da se desi, da vaši podaci više ne budu sigurni (ili čak uopšte dostupni).

III. Bezbednost u Cloud-u uz pomoć SaaSplaza 

U SaaSplaza, preduzimamo više mera nego bilo koji drugi Dynamics Cloud NAV provajder, da obezbedimo sigurnost i privatnost podataka korisnika. Mi znamo, da je bezbednost više nego “feature” ili “benefit”. U SaaSplaza, bezbednost je mindset, i počinje sa našim ljudima. Mi pažljivo procenjujemo svakog potencijalnog zaposlenog pre zaposlenja. Imamo i stalno zaposlenog Security Officer-a, koji je u globalnom savetu bezbednosti.
Naš savet bezbednosti razmatra polise, softver, infrastrukturu i resurse redovno, da osigura najbolju praksu, usaglašenost i kontinuirane sertifikacije.

IV.  ISAE/SSAE provera je vaš izbor ali bezbednost je posao za SVE

Ove provere su periodične, proaktivne, i o trošku SaaSplaze. Zašto bi kompanija prijavila sebe za rigoroznu inspekciju? Odgovor je jednostavan: zbog naših korisnika. Mi znamo, da je glavna briga mnogih vezano za Cloud upravo bezbednost. Sa ovim proverama, mi preduzimamo neophodne korake, da pokažemo. da SaaSplaz kroz usluge, koje pruža, shvata bezbednost kao esencijalno pitanje.
Međutim, bezbednost nije 100% u našim rukama – u vašim je takođe. Na primer, odžavanje antivirusnih i malware definicija ažurnim, pravilan odabir zaposlenih, redovna promena password i održavanje validnih i ispravnih dozvola je do vas.
Mi možemo da obezbedimo bezbednost I dostupnost u Cloud-u, ali efikasni unutrašnji bezbednosni procesi su ključni, da bi se obezbedila tajnost, integritet i dostupnost podataka. Ovi procesi su vaša odgovornost.
Što se tiče bezbednosti, uvek smo radi da pomognemo kroz preporuke. Možemo pomoći, da se formiraju polise i procedure, koje bi najbolje funkcionisale u vašem biznisu.

Spremni za Cloud NAV?

Saznajte više na

www.saasplaza.com

www.krajnik.rs

info@krajnik.rs
O SaaSplazi
SaaSplaza – Lider Cloud servisa u svetu za Microsoft Dynamics od 2008.
Dynamics Cloud rešenja su jedina stvar koju radimo. Zbog ovoga fokusa SaaSplaza je vodeći svetski Cloud Dynamics provider. Danas radimo sa više od 200 Dynamics partnera širom sveta, i podržavamo više od 1500 Microsoft Dynamics aplikacija širom sveta. Naša posvećenost Dynamics-u nam je obezbedila članstvo Microsoft Dynamics Inner Circle u 2014 i 2015, čime smo među 1% najuspešnijih Microsoft Dynamics partnera.
SaaSplaza pruža usluge globalno na Microsoft Azure platformi ili pravimo naše privatne cloud platforme u Evropi, USA i Kanada, i Asia-Pacific-u.
Podržavamo naše partnere I njihove klijente iz kancelarija iz Singapura, Sidneja, Šangaja, Amsterdama, Minhena i San Diega, sa globalnim modelom podrške 24/7 “Follow The Sun”.
Naše dubinsko poznavanje Microsoft Dynamics tehnologija i podrške znači, da možemo da isporučimo Cloud rešenja koja tačno odgovaraju vašim potrebama. Konstantno ulažemo u inovacije, da poboljšamo SLA i optimizujemo isporuku Dynamics aplikacija.
SaaSplaza takođe pruža nekoliko drugih Microsoft Cloud managed servisa za biznis. Ovo uključuje Microsoft Azure i Office 365 Subscription Services i Microsoft Dynamics Subscription Licensing, kao deo Microsoft Cloud Systems Provider (CSP) programa.

Bookmark and Share